Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-03@00:48:01 GMT

4 نکته از مفاهیم بلند دعای کوتاه روز اول ماه رمضان

تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۸۴۳۹۲

4 نکته از مفاهیم بلند دعای کوتاه روز اول ماه رمضان

به گزارش ایکنا؛ بیشترین مواجهه روزه‌داران با ادعیه روزانه ماه مبارک رمضان، قرائت آنهاست؛ به ویژه در زمان افطار که این دعاها به صورت زیبایی از رسانه ملی پخش می‌شود؛ اما آیا تاکنون در معانی این ادعیه دقت کرده‌ایم؟ دعاهای روزانه ماه رمضان فقط برای خواندن صرف نیست، برای فهمیدن و حقیقتاً از اعماق وجود از خداوند خواستن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عالم بزرگ سید بن طاووس، در کتاب اقبال الاعمال، این ادعیه روزانه را ذکر کرده‌ است؛ با بررسی دقیق بر روی این ادعیه می‌‌توان متوجه شد که از سوی ائمه(ع) بیان شده‌اند. این ادعیه شامل یک دوره از سلسله دستورات اخلاقی، معارف دینی و مذهبی، ادبی و حقوقی، مادی و معنوی بوده و هر یک حاوی چند پیام تربیتی است.

حجت‌الاسلام روح‌الله بیدرام، نویسنده و پژوهشگر دینی در کتاب «نجوای روزه‌داران» به شرح و تفصیل این ادعیه پرداخته و راه‌های تحقق این دعاها در حق بندگان را بیان کرده است. وی همچنین سال گذشته کتاب «120 نکته و پیام از ادعیه ماه مبارک رمضان» را به رشته تحریر درآورد که در این کتاب به صورت فشرده نکات مهم دعاهای روزانه ماه رمضان را بیان کرده است.

با دریافت اجازه از حجت‌الاسلام بیدرام در طی ماه مبارک رمضان نکات مهم ادعیه هر روز به نقل از کتاب «120 نکته و پیام از ادعیه ماه مبارک رمضان» منتشر می‌شود.

در دعای اولین روز ماه مبارک رمضان آمده است:

بسم الله الرحمن الرحیم

«اللَّهُمَّ اجْعَلْ صِیَامِی فِیهِ صِیَامَ الصَّائِمِینَ وَ قِیَامِی فِیهِ قِیَامَ الْقَائِمِینَ وَنَبِّهْنِی فِیهِ عَنْ نَوْمَةِ الْغَافِلِینَ وَ هَبْ لِی جُرْمِی فِیهِ یَا إلَهَ الْعَالَمِینَ وَاعْفُ عَنِّی یَا عَافِیاً عَنِ الْمُجْرِمِینَ؛ خدایا روزه مرا در این روز مانند روزه روزه‌داران حقیقی قرار ده و اقامه نمازم را مانند نمازگزاران واقعی مقرر فرما و مرا از خواب غافلان، بیدار و هوشیار ساز و در این روز جرم و گناهم را ببخش ای خدای عالمیان! و زشتی‌هایم را عفو فرما ای عفوکننده از گناهکاران عالم!»

پیام اول: قرار گرفتن در زمره‌ روزه داران حقیقی

خداوند متعال برای روزه‌داران امت پیامبر اکرم‌(ص) پاداش‌هایی را در نظر گرفته است. رسول خدا(ص) فرمودند: « به امت من در ماه رمضان پنج چیز داده شده که به امت هیچ پیغمبری پیش از من داده نشده است.

هرگاه شب اول ماه رمضان فرا رسد، خداوند به سوی آنان نظر می­‌کند و کسی که خدا به او نظر کرده هرگز او را عذاب نمی‌کند. بوی بد دهان آنان به هنگام غروب در نزد خدا خوشبوتر از بوی مشک است. ملائکه برای ایشان در شب و روز استغفار می­‌کنند. خداوند بلند مرتبه، به بهشت خویش امر می­‌کند که برای بندگان من استغفار کرده و خود را برای آنان تزیین کن پس چه نزدیک است که سختی‌های دنیا، آنها را [در خود فرو‍‍‍‍‌] برد و به سوی بهشت و کرامت من بروند. هرگاه شب آخر فرا رسد، خداوند همه آنان را می­امرزد.»[1]

پیام دوم: قرار گرفتن در زمره‌ نمازگزاران حقیقی

نمازگزار حقیقی مانند امیرالمونین(ع) که نقل شده در یکى از جنگ‌ها تیرى به پاى حضرت امیر‌المؤمنین(ع) فرو رفته بود و بیرون آوردن آن ممکن نمى‌شد. حضرت فاطمه(س) فرمود: آن را در حال نماز از پای حضرت بیرون آورید؛ زیرا در آن حال، آنچه را بر او مى‌گذرد، احساس نمى‌کند. براساس سفارش فاطمه(س) هنگامى که امام مشغول نماز بود، تیر را از پایش بیرون کشیدند و حضرت متوجه درد نشدند.[2]

پیام سوم: بیداری از خواب غفلت

در این روز اول ماه رمضان، از خداوند می‌خواهیم که ما را از خواب غفلت بیدار کند تا سعی کنیم روزه و نمازی که موجب رستگاری است انجام دهیم.

عوامل غفلت: 1. جهل و نادانی 2. غرور و خودبینی 3. مستى نعمت 4. عافیت و سلامت جسمانى 5. آرزوهاى طولانی.

پیامدهای غفلت: 1. قساوت قلب 2. مرگ قلب 3. فساد اعمال 4. دوری از خداوند 5. هلاکت انسان.

 نشانه‌هاى غفلت: 1.ندیدن حقایق و فراموشی 2.همنشینى با فاسدان و مفسدان و دورى از مجالس عبادت 3. بى‌اعتنایى به عوامل هشداردهنده و بیدارکننده 4. بیهوده گذراندن عمر.

راه‌هاى درمان غفلت: 1. عبرت از تاریخ 2. استمرار و دوام ذکر 3. نماز با حضور قلب 4. تفکر و اندیشه 5. تغییر محیط.

پیام چهارم: درخواست عفو و بخشش از گناهان

عوامل بخشودن گناهان: 1.استغفار 2.عقوبت دنیوی 3.بیماری 4.حسنات ونیکی‌ها 5. سجده‌های زیاد 6.صلوات.

برگرفته از کتاب «120 نکته و پیام از ادعیه ماه مبارک رمضان» نوشته حجت‌الاسلام روح‌الله بیدرام.

[1]- بحار الانوار، بیروت، ج96، ص367.

[2]- محجة البیضاء ج 1 ص 397.

انتهای پیام 

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا اجتماعی دعای روز اول رمضان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۸۴۳۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت مبلغان کشور در ماه رمضان از زبان مدیرکل تبلیغ عمومی/ استقبال بی‌نظیر «تبلیغ اولی‌ها»

مدیرکل تبلیغ عمومی معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی بیان کرد: در ماه مبارک رمضان سال جاری بیش از ۱۱۵۰۰ مبلغ به صورت فردی و گروهی از سوی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم جهت نشر معارف دینی و ارزش‌های انقلاب به نقاط مختلف کشور اعزام شدند.

به گزارش ایسنا،  حجت الاسلام والمسلمین سید حامد شریعتمداری -مدیرکل تبلیغ عمومی معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی- از فعالیت ۳۷۱ گروه تبلیغی ـ جهادی با استعداد ۴۵۰۰ مبلغ در ماه مبارک رمضان ۱۴۴۵ در عرصه های گوناگون تبلیغی نظیر فعالیت در مساجد و هیئات، مناطق گردشگری و ساحل، مترو، برنامه های جنگ شادی در بوستان ها، مراکز فرهنگی، کانون های اصلاح و تربیت، زندان ها و سایر محیط های ویژه خبر داد.

مدیرکل تبلیغ عمومی اظهار کرد: در ماه رمضان سال جاری استقبال خوبی از تبلیغ خصوصا با توجه به تعطیلات نوروز و فرصت تبلیغ در میان اقوام و خویشان شکل گرفت و بیش از ۱۱.۵۰۰ مبلغ در سراسر کشور به فعالیت تبلیغی پرداختند که از این تعداد ۱۹۴۴مبلغ خواهر بوده‌اند.

وی با بیان اینکه سهم شعبه قم، ۶۹۷۲ مبلغ بوده و۲۳۷ گروه تبلیغی به نقاط مختلف شامل نقاط محروم و مناطق مشترک اعزام شده‌اند، خاطرنشان کرد: ۴۷ درصد اعزام شعبه قم به صورت گروهی بوده و با محاسبه مبلغان اعزامی حوزه علمیه قم که حدود۳هزار نفر و سازمان اوقاف و امور خیریه هم که حدود ۲هزارنفر اعزام مبلغ داشته‌اند در مجموع ۱۶هزار و ۵۰۰ مبلغ در سرتاسر کشور عزیزمان به فعالیت تبلیغی پرداخته‌اند.  

حجت الاسلام والمسلمین شریعتمداری تصریح کرد: از دیگر ویژگی‌های تبلیغی ماه مبارک رمضان امسال استقبال «تبلیغ اولی‌ها» بود که با توجه به برخط شدن تشکیل پرونده تبلیغی و روند صعودی آن، شاهد گسترش دامنه تبلیغ در میان نسل جوان‌تر حوزه بودیم.

مدیرکل تبلیغ عمومی ابراز کرد: از مهمترین موضوعات مطرح شده در ایام تبلیغی ماه رمضان ۱۴۴۵ هجری قمری توسط مبلغان می‌توان به «اندیشه مقاومت»، «جهاد تبیین»، «تفسیر قرآن کریم»، «تقویت بنیان خانواده» و ... اشاره کرد.

وی با اشاره به دریافت گزارش‌های تصویری از فعالیت مبلغان و گروه های تبلیغی نسبت به انجام ارزیابی های چندلایه از طریق خود ارزیابی، ارزیابی سرگروه و اعضاء به صورت متقابل، ارزیابی نهاد درخواست کننده، ارزیابی کارشناس مسئولان تبلیغی که به صورت تصادفی از میان مبلغان انجام شده و بررسی گزارشات تصویری، و ارتباط با نهادهای رصدی در رابطه با فعالیت مبلغان خبرداد و گفت: گزارشات تصویری از فعالیت اثربخش مبلغان در محیط هایی گسترده، افزون بر مساجد و حسینیه ها و تکایا خبر می دهد به صورتی که قشر خاکستری مردم را نیز در میان مخاطبان پوشش داده است به عنوان مثال برگزاری تلاوت قرآن در بوستان ها و برگزاری مجالس خانگی قرآنی که با استقبال خوب مردم مواجه شده از جمله خدمات ارزشمند طلاب و مبلغان عزیز بوده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • «معلم» پیام آور سعادت انسان‌ها است
  • انتشار فراخوان بخش ویژه «کتاب و سینما» جشنواره فیلم کوتاه تهران
  • وضعیت مبلغان کشور در ماه رمضان از زبان مدیرکل تبلیغ عمومی/ استقبال بی‌نظیر «تبلیغ اولی‌ها»
  • نرمخویی و مدارا از خصوصیات پیامبر (ص) بود
  • ابتذال در سینما برآیند تقاضا است/ از کیهان بچه‌ها شروع کردم
  • ۴ ویژگی منحصربه‌فرد در کتاب‌های تاریخ شفاهی
  • پیام آیت الله مظاهری به هجدهمین دوره همایش حکمت مطهر
  • روز معلم ۱۴۰۳ + پیام، متن و عکس نوشته تبریک
  • پیام تبریک روز معلم + پوستر و عکس نوشته
  • سفری به دنیای توپولوژی